Egertorgets savannedyr

Teksten under  stammer fra en observasjonsoppgave vi hadde i vår første time med featurejournalistikk denne uken. Her skulle vi ut i gatene og kun observere ting rundt oss, som senere skulle danne grunnlaget for en tekst.

By yaaaay (Originally posted on Flickr at The King.) CC-BY-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.0), via Wikimedia Commons

Dagslyset melder sin ankomst over savannen på Egertorget. Mellom hastende aper i alle fasonger og aldre våkner deres mindre intelligente medborgere til liv. En elefant løfter snabelen mot himmelen. På snabeltuppen sitter en pjuskete hannape med et kantete redskap i hånden. Hva dens agenda er, lurer jeg på. Før jeg finner svaret, distraheres jeg.

En forvokst, spraglete gribb forviller seg samtidig inn blant en gjeng eksotiske spurver som tasser rundt på det steinete underlaget. I det to neshorn gjør sin entré, må fuglene gi opp sankingen av næring, for å berge livet. Neshornene når sitt mål og tar en pust i bakken. Så stopper alt opp.

Savannens ubestridte sjef, løven, smyger seg lydløst frem. Den autoritære skapningen skumleser terrenget etter lovbrytere. Alle er klar over hvilken skjebne som venter dem dersom løven oppdager en forbrytelse.

En gnu ser sitt snitt til å unnslippe overmakten mens løven biter seg merke i en struts som står med hodet i sanden. Gnuen setter full fart mot horisonten og unngår så vidt et sammenstøt med hunnapen som er på vei mot dagens første måltid. Apen strekker ut hånden.

Så går døren opp. Et kaldt gufs slår inn, i sterk kontrast til scenene jeg nettopp har iakttatt utenfor vinduene til Baker Samson på Egertorget. Den lydløse savannen forvandler seg til et støyende bymiljø.

Menneskeapen som sekunder tidligere unngikk en påkjørsel, setter øynene i baguettene som bugner bak disken. Hun lar seg tydeligvis friste av den samme lukten av bakverk som jeg gjorde noen minutter tidligere. Bilen som holdt på å treffe henne, unnslapp tydeligvis samfunnets vokter. Politibilen finner imidlertid ikke noe mistenkelig ved strutsen, en malplassert sykkeltaxi, heller.

Duene på Egertorgets iskalde steiner har jaget den overdimensjonerte måken vekk fra matbordet deres. De får allikevel ikke jakte på føde uforstyrret, og må fortsette å vokte sine liv. Flere flyttebiler ruller inn på plassen og parkerer ved siden av de to som ankom rett før politiet fikk alt til å stoppe opp.

I det kranen på Oslo Liftutleies bil løfter seg på ny, går det opp for meg hva det kantete redskapet jeg tidligere stusset på, skal brukes til. Den skjeggete mannen som balanserer øverst på kranen skal selvsagt pusse vinduer på Egertorgets omkransende bygninger. En drømmereise til sydligere strøk kan få noen og enhver til å miste åndsnærværelsen, konkluderer jeg.

Omsider et innlegg på min egen blogg – lenge siden sist. Det kommer av mye skole, jobb og blogging for skolen. Sjekk mine siste blogginnlegg for Norges Kreative Fagskole her.

Advertisements
This entry was posted in Skoleoppgave and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Egertorgets savannedyr

  1. Pingback: Norges Kreative FagskoleHektisk uke på NKF! - Norges Kreative Fagskole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s