På innsiden av det hellige

For noen uker siden startet vi opp med kurset Presseetikk med Carl-Erik Grimstad, der Vær Varsom-plakaten og Pressens Faglige Utvalg (PFU) står svært sentralt. I forrige uke ble vi derfor presentert for tre av sakene som forrige torsdag ble tatt opp på et møte i PFU. Motivasjonen for å sette seg grundig inn i sakene og eventuelt felle en dom innad i gruppene skulle være at vi umiddelbart etter møtet i utvalget skulle få besøk av to av deres representanter.

De tre sakene dreide seg henholdsvis om klager på gratisavisen Natt&Dag, Troms Folkeblad og Stavanger Aftenblad. Oppsummering av de tre sakene som var klaget inn og PFUs uttalelse, kan leses på følgende linker. For to av sakene kan du eventuelt se video fra PFUs behandling av klagene:

Natt & Dag har brutt god presseskikk.
[blip.tv http://blip.tv/play/hL5egoaNUAI%2Em4v%5D

Stavanger Aftenblad har ikke brutt god presseskikk.
http://www.ustream.tv/flash/viewer.swf?vid=10326733

Troms Folkeblad har brutt god presseskikk.

Jeg må si at Presseetikk er et utrolig interessant kurs med mange diskusjoner og aldri to streker under svaret. Vi får bryne oss på eksempler fra nyere tid som de fleste av oss vanligvis husker eller kjenner til og personlig lærer jeg masse av disse timene. ”Det interessante er at slike forelesninger som dette kunne jeg også holdt for de som har vært journalister i mange år,” sa kursleder Grimstad til meg i en tidligere time.

Carl-Erik Grimstad

Ekstra interessant blir kurset når vi får innsyn i aktuelle saker klaget inn til PFU med påfølgende besøk av deres representanter. I tillegg til de tre nevnte sakene som vi fikk innblikk i på forhånd, fikk vi også vite utfallet av klagen fra Tora Uppstrøm Berg og hennes familie mot Se & Hør for deres behandling av Uppstrøm Berg i saken om hennes intime forhold til eksen til prinsesse Madeleine av Sverige, daværende kjæreste. Den fellende dommene fikk bred omtale i landets aviser, blant annet på VG Nett, og har skapt stor debatt i ettertid. PFU behandlet samtidig klagen fra vår foreleser Carl-Erik Grimstad og Gunnar Bodahl Johannesen mot samme ukeblad for betalingsjournalistikk, men den saken ble utsatt.

Jeg vil avslutte med å takke Kjell Nyhus og Ingrid Nergården Jortveit fra PFU for at de tok seg tid til å besøke oss. Så kan man stille seg spørsmålet hvilken effekt en dom i PFU gir. Det planlegger jeg et innlegg om, på min egen blogg, i nær fremtid.

Dette innlegget publiserte jeg opprinnelig på bloggen til Norges Kreative Fagskole.

Advertisements
This entry was posted in NKF-bloggen and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s